Vinsmaking på Puttholtet lørdag 10. oktober 2009

Det stod følgende  viner på menyen for kveldens prøvesmaking:

1. Quinta da Garrida 2006
Denne vinen er ganske god. Den er fra Portugal, nærmere bestemt Daodistriktet.  Den er mørkerød. Tiltalende krydret fuktighet med innslag av mørke skogsbær og plomme, overtoner av fat og mineraler. Druetypene er: Tinta Roritz, Touriga Nacional og Jaen.
 
Dette er Dão
Klimaet i Dão er unikt og skiller seg klart fra naboregionene Bairrada (fuktigere) og Douro (varmere). Fra senhøsten og til et stykke utpå våren er det fuktig men relativt mildt selv om nattetemperaturene gjerne faller ned mot null og under i de høyestliggende strøkene. I vekstsesongen er det lite regn, høye dagtemperaturer men fortsatt relativt kjølige netter. Hvilket som kjent er gunstig for syreutviklingen i druene.
Dão er omringet av fjell på alle kanter og preges av tett vegetasjon. Topografien er en av årsakene til at området har vært relativt isolert opp gjennom historien. Selv om elvene Dão og Mondego syr dalene sammen, har de ikke fungert som transportvei. Tilgjengeligheten har stort sett vært via kronglete skogsveier. Den kraftige vegetasjonen har også begrenset utbredelsen av vinmarker slik vi kjenner dem fra andre områder.
Faktisk må du lete nøye for å finne dem. De fleste er små parseller på i gjennomsnitt 1 mål. Totalt er det 140.000 parseller som eies av i alt 40.000 druedyrkere. Med andre ord, små hagebruk hvor de mange forskjellige druetypene er plantet i et salig virvar hvilket gjør moderne vinfremstilling umulig. Mesteparten av druene havner da også hos ti dominerende kooperativer som sjelden lager noe som er verdt å skrive hjem om.
Men fremtiden ligger definitivt i viner med quinta-navnet på etiketten.
 
 
      
          2. Aventino Tempranillo 2007 
Denne vinen er også ganske god. Noen vil si at den er bedre mens andre vil si at den første er best. 
Dette er en spansk vin.  Vinen er fiolettrød. Bæraktig fruktighet med innslag av vanilje og lakris. Her er det bare en druetype: Tempranillo .
Dette er Ribera del Duero
Ribera del Duero er en beskyttet geografisk betegnelse for viner som blir produsert i dette området. De er laget av druene Tempranillo, Carbernet-Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha tinta og Albillo. Vinene blir strengt kontrollert for å garantere kvalitet. Betegnelsen Ribera del Duero gjelder det meste av elvebredden som befinner seg langs Dueros elven. Viner kommer fra et begrenset området hvor været og jorda er unike. Fire regioner som tilhører til Castilla-León og ligger i den nord platå er med: Burgos, Segovia, Soria og Valladolid.
 
 
 
3. Zenato Valpolicella Classico Superiore 2007
Denne er best vil noen si. Nei, nr.2 er best sier andre. Mens resten foretrekker nr.1. 
Italiensk. Dyp rød. Fruktighet med innslag av kirsebær, tørket frukt og litt fat. Ganske frisk, med fast og litt bitter avslutning. En salig blanding av druetyper her: Corvina 80%, Rondinella, Sangiovese  og Molinara.
 
Dette er Veneto
Soave, Valpolicella, Pinot Grigio. Alle vinene, som nærmest er synonyme med Italiensk vin i det hele tatt, produseres i Nord-Italia. Veneto er avgrenset i sør av Po-elven og i vest av Garda sjøen. Byen Verona ligger vest for Veneto og er hjem byen til Romeo og Julie. Veneto kan deles inn i sentrale deler, som ligger sentralt rundt høydedragene rundt Vicenza som heter Verona og i øst Veneto som ligger nord og øst for Venezia.

I Veneto i dag produseres det i dag 20% av Italias DOC viner, dette er mer enn noen av de andre regionene. Navn som Valpolicella og Soave er verdensberømte og begge har Classico vinmarker. Begge Calssico vinmarkene må holdes av skilt fra vinene, fra slettene som bare kan bruke Valpolicella og Soave navnene uten tillegg.

Det mest kjente området i Veneto er Valpolicella, som lager viner på druen Corvina som hoveddrue men også blandet med Rondinella og Molinara. Dette gir lette saftige vin som bør drikkes unge. I dag lages det også kraftige og fyldige viner fra dette området.

Vinen har ofte aroma av bitre mandler, syrlige kirsebær og et visst krydder preg. Det egentlige Valpolicella - det opprinnelige, fikk merkelappen Classico. Det gjør at hvis man ønsker å drikke riktig Valpolicella, må man kjøpe Valpolicella Classico. De store vinene fra Valpolicella er Amarone, Ripassa og den søte Recioto, og en av de viktigste produsentene er Zenato.